Tips&Tricks

til hjemmesiden, computeren og internettet

Tips & TricksSnyd dine gæster og vis store billeder på hjemmesiden

Sat på siden 11-07-2003

De fleste internet-surfere gider ikke at vente særligt længe på, at en side loades ned til deres computer. Mere end ti sekunder - så surfer de videre. Derfor skal man aldrig sætte billeder over en vis størrelse på sin hjemmeside - men hvad nu, hvis det af en eller anden grund er nødvendigt? Så kan du tackle problemet således:

Lad os sige, at du på side to gerne vil have vist et temmelig stort billede, dvs. et, der fylder mere end 100 KB. Folk vil ikke vente på det, medmindre det er meget vigtigt for dem at se det, og det er det sjældent. Du er derfor nødt til at snyde lidt.

Hvis du har lidt tekst på forsiden, som folk skal igennem, før de klikker videre til den side, der indeholder dit billede, kan du hente billedet allerede dér. Hvad er der så vundet, tænker du måske? Billedet fylder jo stadig lige meget, og de skal først se det på side to?

Jamen, du viser dem heller ikke billedet, sådan som det ser ud. Du lader hjemmesiden hente et billede, der fylder 1 x 1 pixel. Det er så småt, at det nok ikke vil blive set - især hvis du sætter det i et hjørne helt i bunden, og mens din gæst er ved at læse den indledende tekst, hentes billedet stille og roligt ned til hans computer. Når han går videre til side to, er billedet klart til at blive vist frem, fordi det gemmes i hans "cache", altså i rammen på hans computer.

I praksis vil en kode til et billede, der hedder stort_billede.gif se således ud på side 1:

<img src="stort_billede.gif" height="1" width="1" alt="">

På side to sætter du den normale kode på, fx

<img src="stort_billede.gif" height="168" width="184" alt="Stort billede"> - men her vil billedet lynhurtigt vises på skærmen.

Husk i den forbindelse, at du aldrig indsætter selve billedet i HTML-dokumentet (altså, hjemmesiden), men kun en kode, der henviser til billedet. Derfor kan du snyde med størrelsen, sådan som vi har gjort her.

Tak til Cyril for ovenstående tip. Hermed følger et eksempel:

Her er en masse tekst på forsiden og bla bla bla...

Læseren skal bruge lidt tid på at læse det.

Så du indsætter diskret et billede, der ikke fylder mere end 1x1 pixel.

Fx her - kan du se prikken efter spørgsmålstegnet?

Når din gæst klikker sig ind på næste side, vil billedet næsten være loadet.

Prøv selv

Kunne du lide tippet? Abonner gratis på mine nyhedsmails og få friske tips hver uge: Tilmelding til Tips og tricks
Lige nu: Få e-bogen "701 Tips og Tricks" gratis (normalpris $11,83) ved tilmelding.


|