Tips&Tricks

til hjemmesiden, computeren og internettet

Tips & TricksEr de danske tegn ulæselige?

Sat på siden 25-01-2006

Ulempen ved de danske tegn, æ, ø og å, er, at de ... kun findes i Danmark.

Det er et problem på internettet. Selvfølgelig er der taget højde for det. Man har nemlig forskellige tegnsæt, og når man laver en hjemmeside eller skriver en e-mail, så skal man fortælle, hvilket tegnsæt man bruger.

For at skrive danske tegn kan man bruge iso-8859-1 eller UTF-8.

Men der er en forskel på de to. UTF-8 er det mest udviklede. Det kan også andre specialtegn end de danske. Til gengæld kan man ikke bare skrive "æ, ø og å", men skal skrive fx æ (æ) eller anden kode, som genkendes i stedet for tegnet.

Det har Arvid haft problemer med i forbindelse med min blog. Der bruger jeg en ekstern service, så jeg har ikke selv indflydelse på, hvilket tegnsæt der benyttes. Arvid skriver:

"Jeg har tidligere "brokket"  :-)  mig over at din blog anvender UTF-8, som i Thunderbird (i hvert fald hos mig) giver disse under- og ulæselige æ, ø og å. Det irriterede mig at jeg hver gang skulle i menuen Vis og vælge Tegnsæt for at se det rigtigt. Og næste gang var det det samme.

Men Thunderbird er jo en suveræn mail-klient, så jeg højreklikker bare på mappen "Britt Malkas edb-blog" og vælger Egenskaber... og Standardtegnsæt til Unicode (UTF-8). Keine hexerei... You see?"

Jeps, jeg ser bl.a., at jeg i tippet lige før har lavet en fejl. Arvid bruger ikke længere The Bat! ;-) Måske er han gået over til Linux eller Mac.

Derudover har han ret :-) Smart tip! Tak, Arvid.Kunne du lide tippet? Del det med dine venner.


|