Tips&Tricks

til hjemmesiden, computeren og internettet

Tips & TricksDynamisk html med iframes

Sat på siden 07-11-2006

Hvis du skal automatisere arbejdet med hjemmesider, skal du bruge et scriptingsprog som php eller asp. Men html kan også gøre det i nogle tilfælde.

Forestil dig, at du har flere hundrede sider, og i bunden af hver af dem har du dit navn og adresse og telefonnummer. Og nu er du lige flyttet! God arbejdslyst, siger jeg bare ;-)

Forestil dig nu, at i stedet for at skulle rette hver eneste af de syvhundrede sider, kan du rette i én eneste fil, og så vises det alligevel på alle siderne. Ville det ikke være skønt?

Det kan lade sig gøre ved hjælp af iframes. Det er ingen ny opfindelse, men jeg har bare først fået øjnene op for den i tirsdags. Jeg havde hørt om det, men ikke rigtigt interesseret mig for det, fordi jeg bryder mig ikke om rammer. I øvrigt er det ikke alle browsere, der kan læse iframes.

Vil du se et eksempel? Jeg har indsæt et tekstlink til at downloade Firefox med i dette blogindlæg. Tekstlinket er indsat ved hjælp af en iframe:

www.tips-og-tricks.com/blog/firefox-20-med-rigtig-smart-funktion-p-fanebladene/

En iframe er en hjemmeside, der vises i en anden hjemmeside i en ramme. Du kan selv bestemme, hvor stor den ramme skal være, og om der skal være rullepaneler på, kanter osv.

Koden i iframen linker til en fil, ligesom hvis du laver en tag, der linker til en billedfil. Her er det bare en html-fil eller en php-fil eller andet, som du linker til.

I tags til hjemmesider tilføjer jeg et punktum sådan her: <. for at undgå, at der bliver problemer med visse mailprogrammer. Du skal fjerne punktummet fra koden for at få den til at virke.

Koden ser således ud:

<.iframe src ="/fil.html">
<./iframe>

Dette fil linke til en fil ved navn fil.html, som ligger i samme mappe som den fil, taggen er indsat på.

Du kan tilføje attributter for højde, bredde, rullepaneler osv. Du kan listen over mulige attributter her:

www.w3schools.com/tags/tag_iframe.asp

Og jeg vil anbefale dig at prøve demoen længere nede. Der kan du rode med din egen kode, før du sætter den på  hjemmesiden. Det er en stor hjælp.

Den fil, du linker til, skal bare være en almindelig html-, php- eller asp-fil eller lignende.

Kunne du lide tippet? Abonner gratis på mine nyhedsmails og få friske tips hver uge: Tilmelding til Tips og tricks
Lige nu: Få e-bogen "701 Tips og Tricks" gratis (normalpris $11,83) ved tilmelding.


|