Tips&Tricks

til hjemmesiden, computeren og internettet

Tips & TricksDen jødiske lysfest Hanukkah

Sat på siden 06-12-2007

Den jødiske lysfest, Hanukkah, falder på samme tid hvert år ... ifølge den hebraiske kalender, dvs. den 25. Kislev. I år startede Hanukkah den 4. december om aftenen.

chanuka hanukkah

(Du kan læse om den indiske lysfest her: www.tips-og-tricks.com/tippet/Juletips_-_Andre_lysfester:_Diwali

Hanukkah (som også kan "staves" chanukah eller chanuka eller 'hanukkah m.m.) er ikke en fest, der er indstiftet i Biblen, men fejres for at mindes et mirakel. I det hellige tempel, som netop var blevet befriet fra undertrykkerne, var der kun hellig olie nok til at brænde lyset i én dag. Det ville tage otte dage at lave ny, hellig olie, og i den tid ville lyset så ikke kunne brænde. Ved et mirakel holdt olien i 8 dage.

Hannukkah-festen varer i otte dage, og hver aften tændes hanukkah-stagen, som er ottearmet plus en ekstra, ofte i midten. Lyset i midten bruges til at tænde de andre lys med. Den første aften tænder man ét lys, den næste to osv.

Sådan tændes lysene

I hvert fald i Frankrig bruger man ikke lys, men olivenolie, enten i en glasbeholder eller direkte i stagen.

Desuden spiller man et lille spil med en snurretop (en dreidel). Snurretoppen har fire sider med hver sit hebraiske tegn på. Man spiller om slik eller gaver, og man kan holde styr på sine point ved hjælp af tørrede bønner, små kager eller lignende. Spillet er meget enkelt, men sjovt. Hvis snurretoppen lander med tegnet Gimel (den grønne side herunder) opad, vinder man hele puljen. Hvis det er Hé (den blå side), vinder man halvdelen af puljen. Tegnet Shin (den gule side) betyder, at man skal betale til puljen og ved Nun (den røde) sker der ingenting.

Bogstaverne står for Nes Gadol Haya Sham (et stort mirakel skete her).

I mange hjem giver man hinanden gaver hver af de otte aftener (men kun få), og man spiser ofte mad, der er tilberedt i olie.

Kunne du lide tippet? Abonner gratis på mine nyhedsmails og få friske tips hver uge: Tilmelding til Tips og tricks
Lige nu: Få e-bogen "701 Tips og Tricks" gratis (normalpris $11,83) ved tilmelding.


|